Undergraduate

학부

‘Moon station(YAC, Young architects competition)’ Finalist(입선)_김서진, 김제인, 이예승, 임주혜
  • 작성일 2024.01.11
  • 조회수 498

 

건축학전공 김서진, 이예승, 임주혜학생이 홍익대학교 회화과 김제인학생과 함께 20236YAC(Young architects competition) 에서 주최한 국제공모 Moon station에서 Finalist(입선)을 하였습니다.

Team name: M_LKKL

Project name: Promovilunis

 








 

 Since mankind took first step on the moon, they have been seen as a land to pioneer and settle in the universe, which was considered as unknown area before. MOON STATION presents a model of primitive society settling in space as an outpost for future space exploration. The base expands to the cave and the ground as starting at the cave and the pit’s contact point. The hall where people exchange and rest is on center. People expand their lives by expanding produce facilities and storage to the inside of caves, and laboratories and habitate protected by outer skin along the slope in pits expand to the ground. The Rover Hub, connected through the structure and airlock, is a platform that allows access to roads lined with the outer shell of the building, opening the possibility that the base can accommodate more people and resources. The module serves as a wall that divides space within the outer shell or is installed outside like a container. It also provides several types of space through dismantling and combining, and prepares for the uncertain and changing environment of the universe.


P1. Settle in one pit and form a cycle that can be self-sufficient with a minimum number of people.

P2. Form a road network of bases and gradually expand the base of life to the ground. The pit becomes unable to accommodate people and resources.

P3. Builds same structure base in another pit and forms a network of roads between the bases.


 Our station starts with settling in a Lava Tube. Inside the tube, we create the shell of the pla­za with a 3D printer while producing the modules. Then we place the produced modules in the cave and start living there. After finishing to place the modules inside the plaza, build a road to slope. At the end of the road, install a rover hub and build the shell of the dome that connects to it. Once the shell is complete, we go back inside to produce modules for the liv­ing habitat space and labs. In this way, we are gradually increasing the scope of the station.

There are domes on the slope rising from the plaza to the ground. Inside the dome, modules are arranged in layers along the slope. Individually, the modules form habitat space. and when connected, they form laboratories. The Core connecting the modules up and down are designed to allow airlocks to intervene in case the modules are installed outside the shell.

 

A plaza is located at the exit from the cave. The infirmary and gym are separated by modules functioning as wall, and inside the modules are hydroponic cultivate systems for plants. The large space in the center becomes a passage for people to come and go, but also it is like a cafeteria to rest.

 

At the beginning of the cave, there are the underground laboratories and Energy production modules. Surplus resources and samples are stacked inside the cave as they are produced. Water and electricity pipe for use extend outside along ceiling. They link to pipes surround­ing the pit that joins the electricity generated by the solar panels, and then they leads to the lab and habitat space.

 

[ More information ]

Competition brief and results: https://www.youngarchitectscompetitions.com/past-competitions/moon-station